Kaj vse lahko izbiramo pri spalnicah po meri

28. 02. 2013
Bedroom Gloss

(Photo credit: articad images)

Spalnice po meri so tisti prostorski ambient, kjer si lahko omislimo nešteto možnosti uporabe tako posameznih kosov pohištva kot celote. Če začnemo pri posteljo. Na voljo imamo izbiro dimenzij, barv, postavitev, dodatkov in praktično vsega. Najpogostejša uporaba postelje je dimenzija 180×200 ali 160 x 200 za nekoliko manjše spalnice. Sicer pa je lepota ravno v tem, da si lahko omislimo kakršnokoli dimenzije pač. Takšno, ki ustreza našiemu prostoru. Tako se pogosto med izbranimi dimenzijami najdejo tudi nad 200 cm široke postelje in tudi pri dolžini jih ni malo, ki izbirajo dimenzije nad 200. Drugo poglavje so manjše postelje, kadar jih potrebujemo samo za enega človeka ali kadar nam prostor ne omogoča, da bi si privoščili posteljo večjih dimenzij. Hkrati lahko za spalnice uporabimo tudi druge kombinacije postelj: na primer dvižne postelje pri katerih se dvigne samo ležišče in nam spodnji del služi za odlaganje posteljnine, zimske garderobe, kovčkov in prtljage in podobnega.

Zelo pogosto tudi izbiramo posteljo, ki se »pospravi« v omaro. Gre pravtako za vrsto dvižne postelje, le,da v tem primeru ne dvigujemo zgolj ležišča postelje, temveč celotno posteljo v času njene neuporabe pospravimo v omaro. S tem pa močno pridobimo na dodatnem dnevnem prostoru. Dodatna prednost takšnih postelj je tudi v tem, da niso ponujano zgolj v le nekaj dimenzijah in barvah, ampak podobno kot pri ostalih (klasičnih) posteljah, imamo na voljo možnost izbire tako materialov (recimo oblazinjeno vzglavje namesto lesenega vzglavja), barv, postavitev, dimenzij in ostalega.

Ko smo enkrat izbrali model, barvo, dimenzije in izgled naše nove postelje (kot osrednjega dela spalnice), se lahko lotimo tudi ostalih pohištvenih kosov v spalnici, ki jih potem tako dimenzijsko kot barvno ter stilsko uskladimo s posteljo. Tako lahko v istih barvnih tonih, kakor tudi materialih (recimo steklene ličnice na predalih nočnih omaric) uskladimo s posteljo. Zelo prav pri spalnicah, narejenih po meri, pridejo tudi malenkosti, kot je izbira debeline materiala. Ni namreč malokrat, da zaradi debeline ne uspemo nekega kosa pohištva priključiti celotni spalnici. Tako nam pogosto zaradi »debeline« zmanjka ravno tistih nekaj centimetrov, da bi dobili med dve steni spalnice dovolj široko posteljo, hkrati pa na obeh straneh postelje, še dve nočni omarici. Potem smo prisiljeni (če nimamo možnosti izbire debeline materiala) naročiti manjše nočne omarice ali ožjo posteljo. V tem primeru pa se nam zgodi, da nam potem po robovih spalnice ostaja na vsaki strani nočne omarice po nekaj centimetrov, ki jih ne moremo uporabiti za nič. In je šel tako opevan 100% izkoriščen prostor v franže.

Druga »malenkost«, a vendar velika prednost, ki jo nudi izbira spalnice po meri je tudi izbira višine postelje. To je reč na katero pogosto nismo pozorni – še posebej pa ne, kadar vidimo pred očmi samo mamljivo in neverjetno ter enkratno akcijo pohištvenega trgovca, ki ob tem vse skupaj nudi še na obroke in brezobrestni kredit. A pomembnost pravilne izbire višine postelje (ter možnost njeneprilagoditve) opazimo s prvo uporabo postelje. Predvsem starejšim občanom so prenizke postelje zelo hitro prej težava kot rešitev. Starejši občani ljubijo višje postelje, saj bolj kot je postelja višja, lažje je vstajanje iz nje. Ter obratno, bolj kot je postelja nižja, težje je vstajanje iz nje. Enako se dogaja kadar se v posteljo tudi odpravljamo.

Iz vsega zapisanega lahko torej ocenimo , da velja tisto kar je sicer na prvi pogled skrito: bistveno bolj privlači tisto kar je vidno na prvi pogled (zato tudi oglaševano in reklamirano), a kaj, ko se hudič skriva v podrobnostih.

Enhanced by Zemanta

Ne spreglejte tudi: