Stenska svetila za lepši ambient

16. 05. 2018

Kakšne luči izbrati? To je vprašanje, ki pesti veliko ljudi. Zagotovo velja, da se luči ne splača kupovati brez temeljitega premisleka, saj ni vseeno, kakšna kupimo. V vsaki trgovini bomo našli tako stropna kot stenska svetila, med katerimi lahko izbiramo. Za kakšna se bomo odločili, pa je odvisno od tega, kaj točno potrebujemo. In prav na tej točki se pri marsikom zatakne, saj le malo ljudi pri opremljanju razmišlja tudi o tem, kakšno svetlobo potrebuje v določenem prostoru in kako lahko svetloba oziroma primerna izbira svetil polepša ambient. Talna, stropna, stenska svetila in vse druge vrste luči lepšajo prostore tako z osvetlitvijo, ki jo nudijo, kot s svojim dizajnom, ki ga lahko občudujemo takrat, ko so ugasnjene. Najboljša kombinacija je tako lepo svetilo, ki nudi dobro osvetlitev.

Različne vrste svetil in njihova uporaba

Tako stropna kot stenska svetila so lahko različnih vrst in oblik ter imajo različne značilnosti. Izbira je res velika, zato se je treba najprej vprašati, kaj sploh potrebujemo. Ko kupujemo luči za določen prostor, moramo najprej razmisliti o možnostih, ki jih omogočajo električne napeljave. Ob prenovi jih je pametno prestaviti tako, da bomo lahko prostor čim bolje osvetlili. Pri nasvetu o tem, kako razporediti svetila in kakšna izbrati, pa lahko vprašamo tudi arhitekta ali kakšnega notranjega oblikovalca.

Za tem pa je treba razmisliti še, kaj nameravamo v določenem prostoru početi in kakšne so naše dnevne navade. Temu nato prilagodimo osvetlitev in izbiro svetil.

Funkcionalna osvetlitev za prav vsak prostor

Običajno ljudje pri opremljanju najprej pomislijo predvsem na stropna svetila, a v resnici ta niso vedno najboljša izbira. Najboljše bi bilo izbrati kombinacijo različnih vrst svetil, med katerimi so zelo uporabna stenska svetila. Z njimi lahko osvetlimo posamezne kotičke v stanovanju ali pisarni ter poskrbimo za to, da je vsak del prostora osvetljen glede na to, kaj bomo tam počeli.

Ko enkrat inštaliramo in montiramo stropna in stenska svetila, včasih ugotovimo, da osvetlitev še vedno ni popolnoma takšna, kot bi jo potrebovali. Takrat nam prav pridejo različne dodatne lučke ali svetilke, kot je recimo bralna luč ali namizna svetilka za osvetlitev delovne mize.

Zunanja svetila na senzor lahko na trgu najdete v nešteto različicah. Priljubljena je izbira modernih zunanjih luči, ki so lahko stilsko zelo zanimive.

Tako kot svetila, nam mora tudi pri drugih elementih pomagati strokovno usposobljen kader, da ne naredimo več škode kot koristi. Na koncu ne samo, da nismo privarčevali, marsikdo ugotovi, da je zapravil za odpravljanje posledic škode bistveno več denarja, kot ga lahko privarčuje morda celo v naslednjem desetletju. Podobno velja torej tudi za druge kose opreme, kot so toplotne črpalke, radiatorji, pečice, bojlerji, kopalniški bloki, ki vam jih nudi kamnoseštvo Ljubljana, pa tudi hišni kino in še kaj.

Ne spreglejte tudi: