Družabna igra Naseljenci otoka Catan za vso družino

03. 09. 2019

Družabna in strateška igra Naseljenci otoka Catan je ena izmed najbolj prodajanih iger za vso družino in vse starosti, na trgu pa je že od leta 1995. Igralcem je na voljo že pet razširjenih verzij, ki se med seboj dopolnjujejo ali pa se igrajo samostojno. Pri tem trije ali štirje tekmovalci širijo svojo civilizacijo na modularni šesterokraki plošči, kjer zbirajo sredstva za svojo razširitev polj po plošči. 

Strateška igra nudi mnogo priložnosti za razburljivo in napeto igranje, saj na igralni plošči gradite naselja, vasice in mesta ter pri tem trgujete s surovinami, kot je glina, les ali ruda. Obstajajo pa tudi druge družabne namizne igre, kot so igralne plošče Okvirity, zabavno razreševanje ugank z detektivom Sherlockom ter serija iger o popularnem mačku Talking Tomu. 

Osnovni koncept igre na igralni plošči 

Igralci naselijo otok, ki je poln virov in bogastva. Tako prevzamejo vloge prebivalcev otoka, pri čemer si morajo zagotoviti sredstva za gradnjo cest in naselij ter za razvoj kmetijskega gospodarstva. Če virov ni mogoče pridobivati drugače, je potrebno z njimi trgovati in se s soigralci dogovarjati za kupčije. 

Igralci pridobivajo točke s tem, ko širijo svoja ozemlja. Tisti, ki prvi doseže določeno število točk, zmaga. Strateška igra Naseljenci otoka Catan je zanimiva tudi zato, ker omogoča neskončno ponavljanje, saj je šest kotne ploščice na igralni plošči mogoče preurediti tako, da igra nikoli ne bo dolgočasna, poleg tega pa ji lahko dodajate različne igralne elemente in razširitve.  

Strateško igranje za vse generacije 

Igra Naseljenci otoka Catan je lahka za razumevanje in učenje, zato igralci ne potrebujejo veliko časa, da bi osvojili igranje po pravilih. Prav tako se z igranjem namizne igre lahko napreduje po korakih, saj igra nudi različne stopnje težavnosti. Igranje na igralni plošči pa je priljubljeno tudi zato, ker je partija: 

  • namenjena vsem generacijam. Poleg tega pa ob igranju lahko tekmovalci ves čas sodelujejo in ne čakajo, da bo soigralec naredil potezo, da bi lahko prišli na vrsto. V tem času lahko zbirajo vire in sredstva za gradnjo naselij. 
  • zanimiva, saj se začne precej preprosto, brez velikih preobratov, ko pa se igranje stopnjuje, pa se prične trgovanje, kjer igralci tekmujejo za vire in kujejo strateške poteze, ko virov prične zmanjkovati. 

Pet razširjenih verzij družabnih iger 

Osnovna verzija namizne igre je na trgu že več kot petnajst let. Če želite igro nadgraditi in se podati v nove pustolovščine v odkrivanju otoka, lahko v spletni trgovini z otroškimi igračami na strani www.chebeltza.com naročite pet različnih razširjenih verzij igre Naseljenci otoka Catan. Med njimi boste našli tudi razširjeni igralni plošči, kot sta: 

  • Pomorščaki: na igralni plošči so dodana morska območja ter več scenarijev in otokov. Igra je združljiva tudi z igralno ploščo trgovcev in barbarov ter ploščo mest in vitezov.  
  • Trgovci in barbari: dodana je zbirka različnih scenarijev in opcij za pridobivanje virov. Na igralni plošči se pojavijo roparski barbari in nomadi iz puščave. 

Družabne namizne igre za popestritev večerov 

Če radi igrate družabne namizne igre in tekmujete s sotekmovalci v različnih izzivih, tedaj imate na voljo velik izbor različnih igralnih plošč z različno tematiko, pravili in izzivi. Tako je na voljo tudi hitrostna družabna igra Okvirity s kartami, ki vsebuje dvanajst barvnih okvirjev. V igri zmaga tisti, ki največ kart in okvirjev postavi tako, da se ujemajo s prikazanim vzorcem. Hitrost igranja pa je potrebna zato, da lahko prehitite sotekmovalce pri razvrščanju okvirjev. 

Holmes-Sherlock proti Moriartyu pa je razburljiva in napeta družabna igra za dva igralca. Na igralni plošči z uporabo kart z osebami in dokazi boste raziskovali umore v Londonu kot pravi detektivi. Cilj detektivske namizne igre je v tem, da umor skušate rešiti pred svojim tekmecem. Pri tem si lahko pomagate tudi z markerji akcij in preiskav na igralni plošči ter s kartami vlog. 

Otroška različica strateške igralne plošče Catan 

V spletni trgovini z otroškimi igračami na strani chebeltza.com pa lahko naročite tudi poenostavljeno različico igre Naseljenci otoka Catan, ki je namenjena za otroke od šestega leta starosti naprej. Junior igralna plošča ohranja temeljna pravila osnovne verzije igre, pri tem pa je zmanjšana zapletenost trgovanja in gradnje naselij, zato da bi otroci lahko igro hitreje osvojili. 

Otroška različica igralne plošče pa vsebuje tudi zabavne elemente, ki so otrokom posebej zanimivi. Tako se otroci prelevijo v gusarje, ki trgujejo s svojimi predmeti, kot so sablje, zlato, gusarska zastava, preveza za oči in drugo. S temi viri nato tudi gradijo naselja na otoku. Na igralni plošči pa so tudi papagaji, ki priskočijo gusarjem na pomoč ter strašni gusar Črnobradec, pred katerim je potrebno zbežati. 

Ne spreglejte tudi:

    Brez objav