Vretenasta kosilnica je lahko najboljša izbira za trato

17. 07. 2023

Če želite kar najbolje poskrbeti za okolico svojega doma, vam je lahko v odlično pomoč ročna vretenasta kosilnica. Pri tem pa se morate držati pravila strokovnjakov, da odkosite zgolj eno tretjino višine trate. Če je na primer trava visoka 9 centimetrov, jo odkosite na 6 centimetrov.

Najbolj vam je lahko v pomoč vretenasta kosilnica, ki reže travo med več noži in je s tem ne seka, kot na primer rotacijska kosilnica. Več kot je nožev na vretenu kosilnice, bolj enakomerno boste lahko pokosili travo. Vrtenje nožev takšne vrtne naprave pa zagotavlja tudi bistveno lažje potiskanje.

Rez vretenaste kosilnice

Ena od glavnih prednosti ročnih vretenastih kosilnic je zagotovo ta, da vam lahko daje povsem gladek rez trave. Prav tako z njeno pomočjo lahko prihranite veliko energije oziroma goriva, olja ali elektrike. Za vzdrževanje je vretenasta kosilnica izjemno preprosta naprava. Ne povzroča nikakršnega hrupa ali neprijetnih vibracij. Z njo ne boste onesnaževali okolja.

Vretenasta kosilnica
Vretenasta kosilnica omogoča učinkovito košnjo bližje robovom in je izjemno tiha

Vretenaste kosilnice omogočajo tudi učinkovito košnjo bližje robovom. Trato režejo izjemno natančno, njeni vrhovi ne rumenijo, trata je zato bolj odporna na bolezni in tudi videti je bistveno lepše. Ostra rezila naprave, ki so praviloma izdelana iz kaljenega jekla, pa se brusijo sama in se med košnjo ne dotikajo ovir.

Za urejanje robov primerne tudi škarje za travo

Za urejanje robov vrtne zelenice so izjemno dobrodošle tudi tako imenovane teleskopske škarje. Te so primerne tudi za rezanje žive meje, prav tako tudi nizkega grmičevja.

Kako uporabljati škarje za travo

Za izjemno natančno delo so na voljo različne vrste takšnih vrtnih škarij. Nekatere imajo kotno nastavljivo rezilo, ki se vrti za 360 stopinj. Te vam lahko zagotovijo izjemno natančno urejanje trate, in to s prav vseh zornih kotov.

Nakup vretenaste kosilnice in drugih vrtnih pripomočkov

Verjetno ste tudi sami opazili, da dandanes poceni kosilnico in druge koristne vrtne naprave in pripomočke lahko kupite v številnih bolje založenih prodajalnah. Kljub temu pa je najbolje vrtna orodja kupovati zgolj v specializiranih prodajalnah, kjer vam prav tako za dostopno ceno omogočajo nakup kakovostne naprave.

Vretenasta kosilnica
Prikaz upravljanja z vretenasto kosilnico

Specializirane trgovine z vrtnim orodjem so na voljo tudi na spletu, kjer lahko preko spletne pošte ali telefonskega pogovora stopite v kontakt z izkušenim in strokovno podkovanim prodajnim osebjem, ki vam bo znalo odgovoriti na vsa dodatna vprašanja, obenem pa vam bodo postregli še s kakšnim koristnim nasvetom.

Najboljši čas za prezračevanje trave

Prezračevanje trave je postopek, s katerim tla rahlo zrahljate in odstranite vse odmrle trave, plevel, rastline ter mah. Če tega ne bi naredili, bi lahko hitro prišlo do zaraščenega sloja trave, ki trato seveda duši. Naprava, ki vam je pri tem v veliko pomoč, pa se imenuje prezračevalnik trave.

Seveda je pametno vedeti, kdaj je najboljši čas, da se trava prezrači. Strokovnjaki pravijo, da je optimalni čas za travno prezračevanje med marcem in septembrom. Takšen vrtni postopek pa je treba opraviti dvakrat na leto. Tla pa morajo biti v času prezračevanja nekoliko toplejša, najbolje nad 10 stopinj Celzija. Če nastopi kakšen vročinski val, je prezračevanje dobro prestaviti. S tem boste preprečili izsušitev travnatih rastlin.

Najboljši čas za prezračevanje

Prezračevalnik trave je najbolje uporabiti v spomladanskem čas – ko temperature že dlje časa presegajo 10 stopinj Celzija ter trava že močno raste. Meseca april in maj sta idealen čas za nego trave, saj se tla spomladi hitro regenerirajo.

Obenem je treba vedeti tudi to, kdaj prezračevanje trate ni priporočljivo. Omenili smo, da tedaj, ko se pojavijo vročinski valji. Prav tako prezračevalnika trave ni dobro uporabiti, ko so tla mokra. Odmrli ostanki se namreč takrat precej težje odstranijo, posledično pa trave ne bi zmogli očistiti optimalno.

Delovanje prezračevalnika trate

Za najučinkovitejše prezračevanje morate torej uporabiti dovolj zares kakovosten prezračevalnik trave. In kako prezračevalnik trave sploh deluje? Pri postopku se mora v travno rušo narediti nekaj milimetrov globoke zareze. Na takšen način se lahko tla odlično prezračijo, po drugi strani pa s tem poskrbite tudi za sila enostavno odstranjevanje plevela in motečih korenin.

Za manjše površine se lahko prezračuje že s povsem preprostim ročnim prezračevalnikom trate. Za večje površine pa se seveda priporoča prezračevalnik trave, ki deluje na motorni pogon. Za predele okoli doma, kjer je na voljo tudi električna energija, so primerni modeli naprave na elektriko. Alternativno pa so seveda na voljo tudi nekoliko bolj zmogljivi prezračevalniki za travo z motorjem na notranje izgorevanje.

Ne spreglejte tudi: