Kdaj je najprimernejši čas za obrezovanje dreves

02. 05. 2022

Obrezovanje dreves se naj ne bi pričenjalo pred začetkom ali na sredini marca. Tako namreč priporočajo strokovnjaki. Edina izjema pri tem je trta, ki ji daleč najbolj ustreza februarski rez, pa tudi kivi, ki se ga lahko obrezuje konec februarja.

Dejstvo je, da prezgodnje obrezovanje dreves lahko prinaša številne težav, saj se lahko odreže preveč rodnih brstov. Daleč najbolj usodna posledica prezgodnjega rezanja pa zgodnejše cvetenje. To pa seveda povečuje možnosti spomladanskih pozeb. Pomembno je vedeti tudi to, da se drevesa nikoli ne smejo obrezovati takoj po dežju, prav tako ne med dežjem. Rezati jih je potrebno, ko je vsaj tri dni napovedano lepo vreme.

Kdaj se obrezuje sadno drevje

Obrezovanje sadnih dreves bi rast najbolj spodbudilo v zimskem času. Večina drevnin pa je tedaj v času mirovanja. Posledično poškodovanih mest ne morejo zapreti. Na sploh velja, da je najustreznejši čas za rezanje takšnega drevja, čim oberemo plodove. To pa je seveda predvsem odvisno od posamezne vrste drevesa. Pretirano pa z obrezovanjem ne boste zgrešili, če pečkarje obrezujete pozimi. Pri koščičarjih pa je najbolj primeren čas za obrezovanje poleti. Pri mladih drevesih rez lahko izjemoma opravimo že spomladi.

obrezovanje sadnega drevja in jablan
Za jablano je značilno, da cveti od sredine pomladi do njenega izteka.

Obrezovanje jablane in hruške

Za jablano je značilno, da cveti od sredine pomladi do njenega izteka. Obrezovati jo je potrebno, ko najbolj hud mraz že upade. To pomeni na sredini ali pa pozno pozimi. V primeru jablane je obrezovanje sadnega drevja poleti primerno za vzgajane mladine. Te se namreč obrezujejo vnovič, da bi lahko z omejevanjem rasti ohranili njihovo obliko.

Hruška običajno bogato obrodi, zato se priporoča redčenje cvetov in plodičev. Na vsake toliko časa pa je potrebno odstraniti tudi večjo vejo, da mladi rasti lahko zagotovimo več prostora. Obrezovanje hruške se opravi pozimi. S tem razredčimo brstiče. Za bolj zapletene vzgojne oblike pa je potrebno poskrbeti poleti, da se lahko omeji rast in seveda ohrani obliko.

Obrezovanje sliv in češenj

Slive sodijo med koščičarje in so občutljiva drevesa. Zaradi obrezovanja pozimi se lahko okužijo s sadno svetlikavostjo ali z rakom. Starejša drevesa je zato najbolje obrezovati sredi poletja. Na sploh pa se slive obrezujejo spomladi. Poškodovane in obolele dele je treba nujno odstraniti.

Obrezovanje sadnih dreves bi rast najbolj spodbudilo v zimskem času.

Tudi češnje so precej dovzetne za sadno svetlikavost. Obrezovati jih je treba v spomladanskem času, ko se odpirajo brsti. Odrasla drevesa pa se običajno režejo poleti.

Obrezovanje dreves v lastni režiji ali s pomočjo strokovnjaka

Za obrezovanje dreves lahko poskrbite v lastni režiji, a morate za to seveda imeti dovolj znanja pa tudi izkušenj. Nekateri med vami to sicer imate, vendar vas nenehno prehiteva čas. V tem primeru rezanje sadnih in drugih dreves lahko prepustite strokovnjakom. Pri nas je kar nekaj podjetij, ki vam ponujajo tudi tovrstne storitve. Poleg tega pa lahko poskrbijo za še kaj drugega okoli vaše hiše oziroma doma.

Ne spreglejte tudi naslednjega članka z naslovomVretenasta kosilnica je lahko najboljša izbira za trato“.

Temeljito urejanje okolice

Kakšna je vaša okolica hiše, seveda kaže tudi na vaš odnos do nje. Če je videti zapuščena, potem verjetno tudi vam ni najbolj prijetno. Z neurejeno okolico vašega doma v resnici kažete tudi neprimeren odnos do sosedov. Tudi njim verjetno ni vseeno, da je v njihovi bližini zapuščen vrt, kjer bi se dalo marsikaj postoriti. Za ureditev okolice hiše ni nujno, da poskrbite sami. Pri tem vam lahko odlično pomagajo izkušeni strokovnjaki.

Urejanje okolice doma je še posebej zahtevno za starejše ljudi. Še posebej, če so obnemogli oziroma ovirani pri gibanju. Če jim pri tem ne zmorejo pomagati najbližji, je prav tako dobrodošla tuja pomoč. Podjetja, ki ponujajo storitev ureditev okolice hiše, ne poskrbijo samo za temeljit red zunaj na vrtu, travniku ali sadovnjaku, temveč tudi za red v notranjosti doma.

urejanje doma in okolice
Če sami nimate časa za urejanje svojega doma in vrta, lahko na pomoč pokličete podjetje, ki se s tem ukvarja.

Kaj vam omogoča storitev urejanje okolice hiše

Če torej sami nimate dovolj časa za urejanje svojega doma in vrta, lahko kadar koli v letu na pomoč pokličete podjetje, ki se s tem ukvarja. Strokovno podkovana in izkušena ekipa s seboj prinese vsa potrebna orodja in pripomočke. Lahko vam obreže sadje, pokosi travo, počisti dvorišče, očisti žlebove in še kaj bi se našlo.

Po dogovoru pa se z njimi lahko domenite, da poskrbijo še za temeljit red v notranjosti vašega doma. Lahko se naročite na generalno čiščenje vseh prostorov. Po opravljeni storitvi pa bosta vaš dom in vrt videti kot nova. Odlična novica je tudi ta, da so takšne storitve dandanes cenovno povsem dostopne.

Ne spreglejte tudi: