Izbira primernih zunanjih svetil

11. 01. 2024

Zunanja svetila so posebej zasnovana za nameščanje oziroma za montažo zunaj ter so lahko ves čas izpostavljena najrazličnejšim vremenskim pogojem. V primerjavi z notranjimi lučmi so veliko bolj robustna. V njihovi notranjosti se praviloma nahajajo gumijasta tesnila, barva pa je precej bolj odporna na UV svetlobo.

Če vas zanimajo zunanja zidna svetila ali katera druga vrsta zunanjih luči, nikakor ne smete pozabiti preveriti še IP zaščite svetilke. Ta označuje odpornost zunanjih svetil na vodo in na zrak. V zadnjem času so še posebej priljubljena zunanja svetila na senzor, ki v primerjavi z drugimi vrstami prednjačijo v marsičem.

Izbira modernih zunanjih svetil

Zunanja zidna svetila lahko na trgu najdete v nešteto različicah. Priljubljena je izbira modernih zunanjih luči, ki so lahko stilsko zelo zanimive. V trendu so minimalistična in elegantna zunanja svetila. Takšna so še posebej primerna za novogradnje pa tudi za prenovljene objekte.

Moderna zunanja svetila na senzor se lahko ponašajo s sila preprostimi linijami, ki sledijo novejšim smernicam v arhitekturi. Cenovno so povsem dostopna pa tudi kakovostno izdelana.

Značilnosti svetil za zunanje površine

Velika večina zunanjih luči ima kovinsko ohišje, ki je v primerjavi s plastičnim bolj trpežno, prav tako tudi obstojnejše. Na trgu je v zadnjem času opaziti poplavo zelo poceni zunanjih svetil, ki imajo podoben dizajn ter so izdelana iz plastike.

Zunanja zidna svetila odporna na vodo in na zrak.
Zunanja zidna svetila morajo biti odporna na vodo in na zrak.

Zavedati se je treba, da so zunanja svetila iz plastike cenovno res precej ugodnejša izbira, obenem pa so seveda manj kakovostna pa tudi bistveno manj obstojnejša. Za njih je značilno, da precej hitreje zbledijo. Plastika lahko zaradi sprememb v temperaturi izgubi svojo prvotno obliko ali pa popoka.

Različni tipi zunanjih luči

Na trgu lahko najdete najrazličnejša svetila za zunanje površine. Na voljo so zunanja zidna svetila, zunanja svetila na senzor. Namestite jih lahko na fasado, na škarpo, stopnišče, na dovoze. Izberete lahko vgradna svetila za montažo v beton ali pa nadgradna svetila za nadometno montažo.

Zunanja zidna svetila v nešteto različicah
Zunanja zidna svetila lahko na trgu najdete v nešteto različicah, ki so lahko stilsko zelo zanimive. V trendu so minimalistična in elegantna zunanja svetila, ki so primerna za novogradnje pa tudi za prenovljene objekte.

Pri izbiri bodite pozorni tudi na oznako, ker se vgradnih zunanjih luči ne zmore montirati naknadno. V tem primeru je namreč potrebno izvrtine pripraviti že med samo gradnjo. Če izvrtine niso pripravljene, so v ponudbi tudi svetila, ki posnemajo nadgradna svetila.

Značilnosti LED ulične razsvetljave

Zunanja razsvetljava je veliko pomembnejša, kot si morda mislite. To bi verjetno ugotovili šele tedaj, kadar je ne bi imeli oziroma zunaj doma ne bi izbrali primernih luči. Njihova vloga je precej pomembna. Na eni strani nam zunanja svetila ponujajo boljšo vidljivost ponoči, po drugi strani ponujajo večjo varnost.

Izjemnega pomena je tudi ulična razsvetljava, ki jo lahko opazite skorajda povsod okoli vas, še posebej, če živite v večjih mestih. Zlasti priljubljena je LED ulična razsvetljava, saj v primerjavi z drugimi tipi prinaša številne prednosti.

Ključne prednosti ulične razsvetljave LED

LED ulična razsvetljava velja za izjemno kakovostno razsvetljavo. Odlikuje jo namreč zelo visoka svetilnost in manjša poraba električne energije. Na voljo so predvsem LED svetilke za javno razsvetljavo. Izbirate lahko med številnimi izvedbami ter barvami.

LED ulična razsvetljava ima zelo visoko svetilnost
LED ulična razsvetljava ima zelo visoko svetilnost in manjšo poraba električne energije. Na voljo so predvsem LED svetilke za javno razsvetljavo.

Posebej priljubljene je solarna LED ulična razsvetljava, ki ima torej v primerjavi s klasično razsvetljavo na živosrebrno nitko številne prednosti. Zanjo je značilno, da na izjemno učinkovit način zmanjšuje porabo energije in stroške. Obenem izvrstno varuje okolje pred svetlobnim onesnaževanjem.

Solarna LED ulična razsvetljava je znana tudi po tem, da zanjo ni potrebna električna napeljava. Ponaša se tudi z zelo dolgo življenjsko dobo. Preprosto se lahko namesti, njeni stroški vzdrževanja pa so res minimalni.

Kako deluje LED tehnologija osvetlitve?

LED tehnologija osvetlitve med delovanjem porabi precej manj energije kot pa klasična svetilka. Kadar govorimo o kombinaciji visokokakovostne in visokozmogljive solarne in LED tehnologije, se poraba električne energije zmore zmanjšati tudi za 100 %.

Vsi poznajo LED diode in jih znajo uporabljati, toda … kako deluje LED tehnologija?

Sončne celice namreč lovijo brezplačno sončno energijo. S pomočjo vgrajenih senzorjev se na takšen način lahko na izjemno učinkovit način razsvetljuje okolico.

Nameščanje solarnih LED uličnih svetil

Mnogi se sprašujejo, kako se solarna LED ulična razsvetljava namešča oziroma kam. Lahko se namesti kamor koli zunaj v sončno lego. Solarna LED ulična svetila so ustrezna za občinske, za poslovne pa tudi za zasebne površine – na primer za mestne ulice, mestna jedra, za sprehajalne poti, za ceste, kolesarske steze, avtobusne postaje, igrišča, parkirišča, pokopališča.

Še ne tako daleč nazaj je veljalo, da je solarna LED tehnologija osvetlitve namenjena okrasni, ambientalni razsvetljavi nekoliko manjših površin, kjer ni na voljo električne napeljave. Danes pa temu seveda še zdaleč ni več tako.

Ne spreglejte tudi: