Ogrevanje bazena na bolj učinkovit način

16. 09. 2021

Ogrevanje naših domov lahko poteka na več načinov. Številni lastniki domov se vedno bolj zanašajo na moderne HVAC naprave. Izmed teh so najbolj razširjene klimatske naprave in toplotne črpalke. So tudi veliko bolj učinkovite od drugih grelnih teles iz številnih razlogov. Zanimivo dejstvo pri delovanju toplotne črpalke je to, da skoraj vso energijo za ogrevanje ali hlajenje pridobijo iz zunanjega okolja. To je lahko neposredno iz zraka, zemlje ali celo podtalnice. Napredne tehnologije delovanja pa se odražajo v nižjih mesečnih računih za električno energijo, kot tudi višji zanesljivost delovanja in življenjski dobi črpalke.

Toplotna črpalka pridobi toploto iz zraka

Najbolj razširjena vrsta toplotnih črpalk je vrste zrak/zrak. To pomeni, da uporablja zunanji zrak za pridobivanje tople energije za ogrevanje naših bivalnih prostorov. Vroča energija iz zunanjega okolja, pri delovanju toplotnih črpalk, kroži po naši hiši in se tudi sprosti nazaj v atmosfero. Naprava vsrkava zrak iz okolja in ga preko kompresorja, evaporatorja, ventilatorja in drugih komponent ogreje in pošlje po našem domu. Mrzel zrak pa izsrkava iz našega doma in ga spušča v okolje. 

Toplotne črpalke za bazen
Toplotne črpalke za bazen porabijo zelo malo električne energije

Celoten proces gretja in hlajenja pri toplotni črpalki je izredno učinkovit in porabi zelo malo električne energije v primerjavi z drugimi napravami. Pri delovanju pa je naprava izredno tiha, kar pomeni, da jo lahko imamo nameščeno tudi zelo blizu naše nepremičnine. Njen kompresor je tudi najglasnejša komponenta, ki pa večino časa deluje pri zelo nizki jakosti. Poznamo tudi črpalke za bazen, ki pri doseženi željeni temperaturi prenehajo delovati, kar še dodatno prihrani stroške z električno energijo.

Zunanja in notranja enota toplotne črpalke

Tako kot klimatske naprave, so tudi toplotne črpalke sestavljene iz dveh enot. Obe enoti morata med seboj delovati, da lahko oskrbita določen prostor s toplo energijo. Moramo se zavedati, da črpalka neprestano nadzira številne elemente:

  • Vlažnost zunanjega in notranjega zraka
  • Temperaturo zraka zunaj in znotraj našega doma
  • Potrebno moč delovanja za ogrevanje ali hlajenja našega doma oziroma naprav, ki so na črpalko priklopljene

Močan mikroprocesor izvaja neprestane izračune, ki poskrbijo za najboljše delovanje toplotne črpalke, neglede na temperaturo zunanjega okolja. 

Notranja enota pretaka topli zrak v naš dom

Notranja enota toplotne črpalke vsebuje tuljavo in ventilator. Prek zunanje in notranje enote se pretaka hladilni plin, ki skrbi za odvod hladnega zraka iz našega doma do zunanje enote. Njegova naloga je tudi, da pomaga pri hlajenju, če imamo toplotno črpalko s to možnostjo.

Toplotne črpalke za bazen
Toplotna črpalka za bazen ohranja vodo primerne temperature

Tuljava v notranji enoti deluje kot uparjalnik, ko hladi. Ko pa ogreva pa kot kondenzator. Ventilator pa razpihava vroč ali hladen zrak po prostoru.

Zunanja enota pridobiva toplo energijo iz atmosfere

Zunanja enota toplotne črpalke za bazen ali katerikoli druge vrste tudi vsebuje ventilator in tuljavo. Ventilator vsrkava zrak in ga razpihava po tuljavi, ta pa s pomočjo hladilnega plina, kompresorja in drugih komponent iztisne vročo energijo tudi iz zraka, ki dosega zelo nizke temperature. Večina toplotnih črpalk lahko brez težav deluje pri -15° stopinj Celzija. Višji cenovni razredi pa delujejo brez težav tudi pri zunanjih temperaturah -25° stopinj Celzija in manj.

Toplotna črpalka za bazen je bolj učinkovita od električnih grelcev

Zmogljivost toplotnih črpalk je veliko višja od klasičnih elektronskih grelcev. Slednji so sicer učinkoviti pri ogrevanju malih in velikih bazenov, niso pa stroškovno smiselni. Pri svojem delovanju porabijo dokaj veliko električne energije. Pri svojem delovanju pa so pod visokim pritiskom, saj morajo keramični grelci večino časa delovati. Visoka obraba pri delovanju jih izpostavi številnim okvaram. Okvare pa predstavljajo možnost visokih stroškov popravila in daljše nezmožnost uporabe bazena.

Video: Toplotne čpalke za bazen. Kako delujejo in ali se jih splača kupiti?

Toplotne črpalke za bazen pa so veliko bolj učinkovite pri svojem delovanju. Ker toplo energijo pridobijo iz okolja, ne potrebujejo za ogrevanje porabiti veliko električne energije. Obenem pa niso vedno v stanju delovanja, saj ko se voda ogreje, prenehajo z delovanjem. To nam prihrani dodatne stroške v katerikoli sezoni in tudi zniža možnost mehaničnih okvar.

Podjetje Prealpi ponuja vrhunske toplotne črpalke Hitachi

Podjetje Hitachi je svetovno znano po svojih vrhunskih klimatskih napravah, toplotnih črpalkah in drugih HVAC sistemih za ogrevanje in hlajenje. Podjetje Prealpi ima v ponudi Hitachi naprave vseh vrst in velikosti. Pri namestitvi najbolj učinkovitega načina ogrevanja se lahko pohvalijo s šolanimi svetovalci in monterji, ki so strokovnjaki na področju inštalacij Hitachi naprav. 

Strokovnjaki se strinjajo, da je uporaba toplotne črpalke najboljša dolgoročna investicija za ogrevanje in hlajenje našega doma. Najbolje je, če se jo namesti ob gradnji hiše. Mogoče pa jo je namestiti tudi po tem, ko je hiša že zgrajena. Samo napravo lahko priklopimo na že obstoječe radiatorje, kotle, bojlerje ipd., kar še olajša njeno uporabo. Pri tem pa ne bo potrebnih obsežnih prenov našega doma, saj nam bodo strokovnjaki iz podjetja Prealpi pomagali in svetovali pri vsakem koraku namestitve črpalke.

Kdaj je najprimernejši čas za obrezovanje dreves

Obrezovanje dreves se naj ne bi pričenjalo pred začetkom ali na sredini marca. Tako namreč priporočajo strokovnjaki. Edina izjema pri tem je trta, ki ji daleč najbolj ustreza februarski rez, pa tudi kivi, ki se ga lahko obrezuje konec februarja

Ne spreglejte tudi: