Spalnice – na kaj moramo biti pozorni pri izbiri prostora

26. 03. 2013
Mazzali: "Ocean" bed / il letto &quo...

(Photo credit: MAZZALIARMADI.IT)

Spalnice so prostor kjer tako ali drugače preživimo skoraj tretjino svojega dne. Počitek in sprostitev sta zato prvi prvini, ki ju moramo upoštevati kadar se odločamo za opremljanje spalnice. V ta namen je tukaj zbranih nekaj navodil na kaj se splača biti pozoren kadar prenavljamo spalnico. Gremo canada cialis online po vrsti. Prostor. Prostor spalnice pogosto ne moremo izbirati. Razen, kadar gre za novogradnjo ali premestitev spalnice v nek nov prostor, so dimenzije prostora vnaprej odločene. Sicer sodobna gradnja v povezavi s prostorom spalnice tako ali tako umešča na mirne strani hiše ali stanovanja v bloku.

Tako praviloma naj ne bi našli spalnic v predelih, ki gledajo proti cestam, dovozom, na industrijske in trgovinske predele naselij in podobno. Če se le da, spalnice umestimo v tiste dele hiš in stanovanj, kjer nam bo zagotovljen mir in tišina, ki sta nujno potrebni za sprostitev in kakovosten spanec. Pri izbiri prostora za spalnico je ob tem potrebno biti pozoren še na  zračnost, svetlobo in izolacijo (tako zvočno kot toplotno). Spalnice morajo biti zračne, prostorne, morajo »dihati« in predvsem morajo biti skladne z ostalimi bivalnimi in prostorskimi ambienti.

V zadnjem času še najbolj prav pridejo spalnice, ki zraven postelje in osnovnih pohištvenih elementov omogočajo dodatno vgradnjo garderobne sobe, obenem pa se v njihovi bližini nahaja tudi kopalnica. Hitro urejanje nam je tako na dosegu roke. Seveda je takšna ureditev pogosto pogojena s prostorskostjo celotnega stanovanja ali hiše, zato še posebej težje pride do izraza pri prenovah, kjer velja, da večja kot je prenova, dražji bo celoten tudi poseg. Če pa po drugi strani šele načrtujemo sobe in bivalne prostore, pa je na zgornje vsekakor vredno pomisliti.

Kar se tiče zvočne izolacije spalnice, na njo pri novih spalnicah pomislijo že projektanti in arhitekti. Kakor ostale prostore v hiši, bomo tudi spalnico tako zvočno kot toplotno izolirali, da bo sproščujoč moment v njej toliko bolj intenzivnejši in koristen.

Za spalnice hkrati velja priporočilo, da jih umestimo v gornje etaže in mansardne prostore. Na ta način bomo naš prostor dejansko naredili samo naš, saj gostov, obiskov ali »dnevnega prometa« radovednih oči in obrazov enostavno ne vodimo v prostore, ki jih namenjamo zgolj naši družini in nam samim. Zaradi tega med najpogostejše rešitve spadajo ločeni družinski prostori od prostorov kjer opravljamo dnevna opravila (dnevne sobe za obiske, kuhinje in podobno,..). Tudi otroške sobe tako praviloma dobijo svoj prostor v mansardi (nedaleč vstran od spalnic, še posebej, če so pri družini manjši otroci).

Je pa pri tem potrebno upoštevati tudi to, da se ta razmak oziroma bližina otroških sob in spalnic z rastjo in odraščanjem otrok, jasno veča.

Enhanced by Zemanta

cialis online

Ne spreglejte tudi: