Spalnice po meri vs. klasične spalnice

08. 02. 2013
Bedroom_BB

(Photo credit: kobiz7)

Kadar se lotimo primerjave prednosti in slabosti spalnic, ki jih damo narediti po meri proti klasični ponudbi spalnic, ki jih lahko kupimo najpogosteje v velikih trgovskih pohištvenih centrih (najpogosteje pa njihovo ponudbo vidimo preko letakov in reklam, ki jih redno dobivamo v svoje nabiralnike), lahko opazimo precej razlik na katere moramo biti še posebej pozorni. Predvsem moramo imeti v mislih namen in cilj za katerega kupujemo izbrano ali želeno pohištvo .

Pojdimo po vrsti. Med glavne prednosti spalnice narejen po meri zagotovo sodi to, da gre za spalnico oziroma spalnično pohištvo, ki ga lahko umestimo v najrazličnejše prostore. Že pred samo prenovo stanovanja ali hiše ter pri zapiranju finančne konstrukcije za notranjo opremo nam tako ni potrebno paziti na to, da bo morebitna nova spalnica mora imeti dimenzije prilagojene pohištvu – se pravi,da bi morala biti pravilnih in standardnih dimenzij, temveč, da bomo lahko kasneje spalnično pohištvo prilagodili prostoru. Sicer na prvi pogled majhna razlika finančno lahko pomeni ogromno, saj nam daje možnost, da ne prilagajamo predhodno prostor pohištvu, temveč pohištvo prostoru.

Naslednja velika prednost izbranega pohištva za spalnice je seveda njegova usklajenost z ostalimi elementi v prostoru in tudi barvami ter dimenzijami prostora. Če pri klasičnih nakupih standardnih spalnic, najdemo v kompletu ponavadi posteljo, omaro, dve nočni omarici in komodo, nam spalnica po meri omogoča izbiro pohištvo po potrebi. Za razliko od vsesplošnega prepričanja, mnogokrat tudi manj kot »obvezen« nakup vseh elementov pri izbiri klasičnega »paketa«.

V kolikor se soočamo z majhnimi prostori si tako lahko v primeru spalnice po meri sami izbiramo »odvzem« nekaterih elementov, ki jih sicer veletrgovci vztrajno ponujajo kot dodaten bonus v spalnicah – a kaj nam pomaga »dodatna« komoda, če je nimamo nikamor postaviti. Kakor, da bi izbirali pohištvo na zalogo. Za vsak primer. Rezultat tega pa je najpogosteje ta, da imamo prostore nestilsko urejene in povezane – celo posamezne kose pohištva, ki bi naj v začetku sodili med spalnično pohištvo, kasneje najdemo v otroških sobah, predsobah, kopalnicah, shrambah in še kje.

Vsekakor takšen nakup »paketov« ponavadi pripelje do tega, da se povsem izniči zračnost, organiziranost, stil in princip »manj je več« v prostoru. Kup prostorov naloženih s kosi pohištva, ki jih sicer vse z veseljem zapolnimo z še večjimi kupi oblačil, kramo in papirji, ki jih najbrž nikoli več v življenju ne bomo prelistali. Del umetnosti življenja, organiziranosti in umirjenosti pa absoltuno predstavlja tudi umetnost tega, da v svoje življenje ne pritegujemo in stiskamo vse kar »finančno zmoremo« (četudi na obroke), ampak predvsem samo to, kar dejansko tudi potrebujemo.

Sicer pa ne velja samo za spalnice – ampak kar za vso pohištvo, ki je narejeno po meri. Če smo dovolj natančni in dosledni bomo opazili, da kljub reklamiranim popustov paketov prostorskih ambientov, v začetku deluje kakor, da smo plačali manj (popust pač pove, da nekaj stane manj), a kakor hitro začnemo že s samo premeščanjem kosov pohištva (ker jih imamo preveč), ali celi renoviranjem prostorov, da bi se naše preveč nakopičeno pohištvo »vklopilo« v prostore, je končna cena pogosteje bistveno višja kot, če bi se v začetku odločili za notranjo opremo po meri naših prostorov.

A, ker kot pravijo, kar ne vidimo, ne boli – tega stroška kopičenja nepotrebnega pohištva (ki prej jemlje prostor kot daje) ter morebitnih manjših, včasih pa celo večjih renoviranj prostorov, ne zaznamo, še manj pa upoštevamo kot finančno inekcijo.

Čeprav smo plačniki vedno mi sami.

Enhanced by Zemanta

Ne spreglejte tudi: